DOLINA KAMNIŠKE BELE, SLAP ORGLICE 870m


KDAJ: 12.10.2019 OB 10.URI
ZBORNO MESTO: Parkirišče pred sotesko Predaselj
VODNIK: Miro Uršič
OKVIRNI ČAS HOJE: 3-4 ure
VIŠINSKA RAZLIKA: 299m
POTEK POTI: S parkirišča bomo hojo nadaljevali po markirani stezi, ki vodi na Korošico. Po nekaj minutni hoji bomo v dolini Bele nadaljevali hojo po nemarkirani stezi, ki pelje k Partizanski bolnici in k slapu Orglice. Vračali se bomo po isti poti. Ogledali si bomo še sotesko Predaselj, Mali izvir, Glavni izvir Kamniške Bistrice in Spominski park. Potem se bomo vrnili po Koželjevi poti do avtomobilov.
OBVEZNA OPREMA: Planinski čevlji, komplet za slabo vreme, tekočina in hrana, lahko tudi pohodne palice
PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE: Pri vodniku na tel. 01 8317 884 ali GSM 041 850 412
OPOMBA: V primeru slabe vremenske napovedi se tura prestavi na soboto 26.10.2019

PECA 2125m KORDEŽEVA GLAVA

IMG56482

Pa smo tudi letošnjo Veliko turo spravili pod streho. Naš vodnik Miro se je odločil, da jo prestavimo na ta vikend.Tako smo se v soboto odpeljali z lastnimi avtomobili do Solčave, kjer je bil zbor in nadaljevali po cesti skozi Podolševo do vasi Podpeca, parkirali smo na parkirišču Jakobe. Naprej smo nadaljevali pot proti domu na Peci, se malo okrepčali in počasi nadaljevali pot proti votlini kralja Matjaža. Vso pot smo uživali v prelepih razgledih, tokrat nam je bilo vreme zelo naklonjeno. Naslednje jutro smo po zajtrku nadaljevali pot na vrh Pece. Še vedno nas je spremljalo lepo vreme in čudoviti razgledi, le nekje na pol poti je začel pihati močan veter, tako, da smo na vrhu naredili le nekaj fotografij in se obrnili nazaj proti domu na Peci in potem proti parkirišču, kjer je naš vodnik zaključil našo turo in smo se poslovili.
Zapisala; Mravljica

Za ogled ostalih fotografij kliknite TUKAJ!

Velika planina se je že odela v prelepe jesenske barve in prišel je čas za naše praznovanje.

IMG 3616

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite v soboto, 5. oktobra 2019, ob 11.00 uri v Velikem Stanu na Veliki planini. Od pastirjev bomo simbolično prevzeli ključe planine, podelili bajtarske značke in zahvale ter se okrepčali z bajtarskim golažem.
Za prijetno vzdušje bo poskrbel ansambel Domačini.

 

Veselimo se srečanja z Vami.

 

 

Image5551

Ob slovesni otvoritvi razstave, se je v lepem sončnem vremenu pred Domžalskim domom na Mali planini zbralo kar lepo število obiskovalcev, ki so najprej prisluhnili bajtarski himni, nato uvodnim besedam voditelja Franceta Pestotnika Podokničarja, pozdravnemu nagovoru kulturnika PD Bajtar Jureta Slemenika, recitatorki Ježkove pesmi Sabini Poličnik, nato pa so zapeli člani Lučke klape. Like šestih ljudi, ki so podrobno predstavljeni na panojih v razstavni sobi, sta zelo slikovito orisala Tone Petek in podpredsednik društva Bajtar Vinko Poličnik, ki sta bila tudi idejna pobudnika razstave. Vse zbrane so nato pozdravili predsednica PD Domžale Helena Kermavner, predsednik MDO PD Kamniško-Bistriškega območja Jurček Nowakk, v imenu občine Kamnik pa občinski svetnik Dušan Papež. Na koncu je še enkrat zazvenela pesem članov Lučke klape, nato pa je voditelj pozval kulturnika PD Bajtar in predsednico PD Domžale k otvoritvi razstave.
Razstava bo odprta vse do konca leta 2020 in vse ljubitelje planine vabimo, da si razstavo ogledajo. Ključ sobe, kjer je razstava pa lahko obiskovalci dobijo v prostorih Domžalskega doma na Mali planini. Vljudno vabljeni k ogledu.
https://photos.app.goo.gl/UPttBhxrnkap5Jw87

Vladimir Korošec

planino so nosili v srcu vabilo

32. planinski pohod Velika tura
PECA 2125 m
KORDEŽEVA GLAVA

 

Zaradi slabega vremena je PRESTAVLJENA na 21.9.2019

 

KDAJ: 21.9. in 22.9.2019

 

ZBORNO MESTO: Petrolova črpalka v Solčavi ob 10. uri

VODNIK: Miro Uršič

VIŠINSKA RAZLIKA: 715 m
ČAS HOJE: 1. dan 1. uro, 2. dan 5-6 ur

POTEK POTI: 1. dan: z osebnimi avtomobili se bomo odpeljali skozi vas Podpeca do parkirišča Jakobe 1410 m. Turo bomo nadaljevali po markirani stezi do koče na Podpeci 1665 m. Po počitku si bomo šli ogledat jamo kralja Matjaža.
2. dan: po zajtrku približno ob 8. uri bomo našo dvodnevno turo nadaljevali po lahki stezi do Kordeževe glave 2125m. Vračali se bomo po isti poti.

OBVEZNA OPREMA IN DOKUMENTI: planinski čevlji, komplet za slabo vreme, tekočina in hrana. Obvezna je potrjena planinska izkaznica in osebni dokument.

NAČIN PREVOZA: lasten prevoz

PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE: prijave pri vodniku do četrtka 22.avgusta na tel: 01 8317 884 ali gsm: 041 850 412

OPOMBA: v primeru slabe vremenske napovedi planinska tura odpade

Bajtarji smo se tudi letos odpravili na tradicionalno malo turo. Zbrali smo se na planini Jezerca(1423m) pod Krvavcem in se podali proti planini Koren(1675m) in planini Košutna (1778m) na vrh Korena (1999m), kjer so se odprli pogledi na okoliške gore, v dolino Kamniške Bistrice in vse do Ljubljane. Bili smo veseli, da so vremenarji malce zgrešili napoved in nas je na poti ujela manjša ploha, med potjo proti planini Košutna smo se že posušili. Po krajšem oddihu in malici smo pot nadaljevali na vrh Korena, vračali smo se po grebenu Ježa na izhodišče kjer smo turo zaključili. Malo utrujeni, ampak dobro razpoloženi smo se zahvalili vodniku Mirotu za odlično vodenje.
Zapisala: Mravljica

Fotografije si lahko ogledate s klikom TUKAJ

PLANINA KOŠUTNA, VRH KORENA 1999m KRVAVEC


KDAJ: 15. Junij 2019

ZBORNO MESTO: planina Jezerca (parkirišče) ob 9 uri

VODNIK: Miro Uršič

OKVIRNI ČAS HOJE: 6 - 7 ur

VIŠINSKA RAZLIKA: 574 m

POTEK POTI: Z osebnimi avtomobili se bomo odpeljali do planine Jezerca (parkirišče) 1425 m. Hojo bomo nadaljevali po markirani stezi na planino Košutno. Po počitku se bomo povzpeli na vrh Korena 1999 m in se po gerbenu Ježa 1965 m vrnili nazaj na Krvavec 1853 m. Turo bomo zaključili na planini Jezerca.

OBVEZNA OPREMA IN DOKUMENTI: planinski čevlji, komplet za slabo vreme, tekočina in hrana. Priporočam pohodne palice.

NAČIN PREVOZA: lasten prevoz

STROŠKI IZLETA: v lastni režiji

PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE: pri vodniku do petka 14. Junija na tel. 01 8317 884 ali gsm 041 850 412

OPOMBA: v primeru slabe vremenske napovedi planinska tura odpade

ROŽNI DAN NA VELIKI PLANINI
Člani PD Bajtar smo v soboto, 8. 6. 2019 organizirali rožni dan na Veliki planini, ki se ga je udeležilo kar lepo število ljubiteljev narave in gorskega cvetja. Dobili smo se zaradi večne teme, ki žal nima konca. Zavestno uničujemo naravo, ki smo jo dobili od naših prednikov v najem in bi jo morali takšno predati svojim otrokom in vnukom. Ne krademo le drug drugemu in naravi temveč tudi svojim otrokom. Če želimo zaščitene in ogrožene vrste rastlin ohraniti, jih moramo najprej poznati, predvsem pa je treba upoštevati pravila, ki naj pri nabiranju veljajo. Ne smemo dovoliti, da prelepi alpski svet postane kraj za ropanje in uničevanje gorskega cvetja.
Zbrali smo se v pastirskem naselju na Veliki planini v Velikem stanu, kjer so po uvodnem pozdravu Vinka Poličnika in nagovoru predsednice PD Bajtar ter nekaterih gostov, zapeli dve pesmi člani Lučke klape, nato pa smo se pod vodstvom predsednice društva Raznolikost Petre Sladek iz Biotehnične fakultete podali po planini. Vse prisotne je presunilo njeno izjemno natančno opisovanje posameznih vrst rastlin, ki nam jih je predstavljala tako natančno, da smo večkrat med seboj rekli, da je živi leksikon. Vsi prisotni so bili navdušeni nad njenim izrednim poznavanjem rastlinskega sveta. V triurnem poučnem pohodu po planini je nanizala toliko podatkov in zanimivosti o gorskem cvetju, da se je sprehod med cveticami kar prehitro končal in je vzklila želja za ponovnim tovrstnim srečanjem.
Polni novega znanja o koristnosti cvetja in celotnega življa na planini, smo ob zaključku na okrogli mizi strnili svoje vtise, predvsem pa nekako složno in enotno podprli ugotovitve, da je nujno ohranjati naravo v takšnem stanju, kot smo jo dobili od naših prednikov. Vsakoletno množično obleganje planine s strani turistov, ki pogosto nimajo pravega odnosa do narave, močno ogroža življenje na planini. Vsi skupaj bi se morali zavedati, da obstajajo neke meje, do katerih lahko gremo, če hočemo ohraniti vse lepote gorske sveta. Veliko ropanje in uničevanje cvetja, zdravilnih rastlin, ki krasijo ta naš gorski biser narave, je nesprejemljivo in temu se je potrebno odločno upreti. Žal na tem srečanju ni bilo prisotnih predstavnikov tistih deležnikov planine, ki bi lahko bistveno pripomogli prizadevanjem za ohranjanje zdravega in čistega alpskega sveta. Sporočilo vsem ljubiteljem planine in gorskega cvetja je, da spoštujmo pravila vedenja in ravnanja pri nabiranju cvetja in ohranjanju naravnega okolja, saj nam nihče ni dovolil, da bi s svojim neupoštevanjem naravnih zakonitosti in ropanjem rastlin uničili našo edinstveno kraško lepotico.

Fotografije si lahko ogledate s klikom TUKAJ.

vabil

orozni dan plakat 2019 2

Letošnja čistilna akcija je potekala v soboto 11.5.2019. Ob 9. uri smo se zbrali na Kranjskem raku kjer je potekala tudi simolična predaja ključa, ključ je bil predan predsedniku Agrarne skupnosti Gojška planina. Hvala vsem udeležencem akcije.

IMG 20190511

Nekaj utrinkov si lahko ogledate s klikom TUKAJ.