Bajtarji smo se tudi letos odpravili na tradicionalno malo turo. Zbrali smo se na planini Jezerca(1423m) pod Krvavcem in se podali proti planini Koren(1675m) in planini Košutna (1778m) na vrh Korena (1999m), kjer so se odprli pogledi na okoliške gore, v dolino Kamniške Bistrice in vse do Ljubljane. Bili smo veseli, da so vremenarji malce zgrešili napoved in nas je na poti ujela manjša ploha, med potjo proti planini Košutna smo se že posušili. Po krajšem oddihu in malici smo pot nadaljevali na vrh Korena, vračali smo se po grebenu Ježa na izhodišče kjer smo turo zaključili. Malo utrujeni, ampak dobro razpoloženi smo se zahvalili vodniku Mirotu za odlično vodenje.
Zapisala: Mravljica

Fotografije si lahko ogledate s klikom TUKAJ

PLANINA KOŠUTNA, VRH KORENA 1999m KRVAVEC


KDAJ: 15. Junij 2019

ZBORNO MESTO: planina Jezerca (parkirišče) ob 9 uri

VODNIK: Miro Uršič

OKVIRNI ČAS HOJE: 6 - 7 ur

VIŠINSKA RAZLIKA: 574 m

POTEK POTI: Z osebnimi avtomobili se bomo odpeljali do planine Jezerca (parkirišče) 1425 m. Hojo bomo nadaljevali po markirani stezi na planino Košutno. Po počitku se bomo povzpeli na vrh Korena 1999 m in se po gerbenu Ježa 1965 m vrnili nazaj na Krvavec 1853 m. Turo bomo zaključili na planini Jezerca.

OBVEZNA OPREMA IN DOKUMENTI: planinski čevlji, komplet za slabo vreme, tekočina in hrana. Priporočam pohodne palice.

NAČIN PREVOZA: lasten prevoz

STROŠKI IZLETA: v lastni režiji

PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE: pri vodniku do petka 14. Junija na tel. 01 8317 884 ali gsm 041 850 412

OPOMBA: v primeru slabe vremenske napovedi planinska tura odpade

ROŽNI DAN NA VELIKI PLANINI
Člani PD Bajtar smo v soboto, 8. 6. 2019 organizirali rožni dan na Veliki planini, ki se ga je udeležilo kar lepo število ljubiteljev narave in gorskega cvetja. Dobili smo se zaradi večne teme, ki žal nima konca. Zavestno uničujemo naravo, ki smo jo dobili od naših prednikov v najem in bi jo morali takšno predati svojim otrokom in vnukom. Ne krademo le drug drugemu in naravi temveč tudi svojim otrokom. Če želimo zaščitene in ogrožene vrste rastlin ohraniti, jih moramo najprej poznati, predvsem pa je treba upoštevati pravila, ki naj pri nabiranju veljajo. Ne smemo dovoliti, da prelepi alpski svet postane kraj za ropanje in uničevanje gorskega cvetja.
Zbrali smo se v pastirskem naselju na Veliki planini v Velikem stanu, kjer so po uvodnem pozdravu Vinka Poličnika in nagovoru predsednice PD Bajtar ter nekaterih gostov, zapeli dve pesmi člani Lučke klape, nato pa smo se pod vodstvom predsednice društva Raznolikost Petre Sladek iz Biotehnične fakultete podali po planini. Vse prisotne je presunilo njeno izjemno natančno opisovanje posameznih vrst rastlin, ki nam jih je predstavljala tako natančno, da smo večkrat med seboj rekli, da je živi leksikon. Vsi prisotni so bili navdušeni nad njenim izrednim poznavanjem rastlinskega sveta. V triurnem poučnem pohodu po planini je nanizala toliko podatkov in zanimivosti o gorskem cvetju, da se je sprehod med cveticami kar prehitro končal in je vzklila želja za ponovnim tovrstnim srečanjem.
Polni novega znanja o koristnosti cvetja in celotnega življa na planini, smo ob zaključku na okrogli mizi strnili svoje vtise, predvsem pa nekako složno in enotno podprli ugotovitve, da je nujno ohranjati naravo v takšnem stanju, kot smo jo dobili od naših prednikov. Vsakoletno množično obleganje planine s strani turistov, ki pogosto nimajo pravega odnosa do narave, močno ogroža življenje na planini. Vsi skupaj bi se morali zavedati, da obstajajo neke meje, do katerih lahko gremo, če hočemo ohraniti vse lepote gorske sveta. Veliko ropanje in uničevanje cvetja, zdravilnih rastlin, ki krasijo ta naš gorski biser narave, je nesprejemljivo in temu se je potrebno odločno upreti. Žal na tem srečanju ni bilo prisotnih predstavnikov tistih deležnikov planine, ki bi lahko bistveno pripomogli prizadevanjem za ohranjanje zdravega in čistega alpskega sveta. Sporočilo vsem ljubiteljem planine in gorskega cvetja je, da spoštujmo pravila vedenja in ravnanja pri nabiranju cvetja in ohranjanju naravnega okolja, saj nam nihče ni dovolil, da bi s svojim neupoštevanjem naravnih zakonitosti in ropanjem rastlin uničili našo edinstveno kraško lepotico.

Fotografije si lahko ogledate s klikom TUKAJ.

vabil

orozni dan plakat 2019 2

vabilo4

Letošnja čistilna akcija je potekala v soboto 11.5.2019. Ob 9. uri smo se zbrali na Kranjskem raku kjer je potekala tudi simolična predaja ključa, ključ je bil predan predsedniku Agrarne skupnosti Gojška planina. Hvala vsem udeležencem akcije.

IMG 20190511

Nekaj utrinkov si lahko ogledate s klikom TUKAJ.

1. maj in tradicionalni 55. turni smuk je tudi letos za nami. Fotografije pa povedo vse.

IMG 20190501 110142

V soboto 2.3.2019 smo bajtarji in ostale maškare preganjali zimo na planini.

IMG5333 Pustnega smuka se je udeležilo okrog 20 maškar, v lepem vremenu smo izpeljali oba teka brez zapletov. Pogostitev s krofi in čajem je bila v Domžalskem domu, prav tako tudi podelitev priznanj, zvončkov in koškov za najbolj izvirne maske. Ker je bilo vzdušje zelo prijetno, se nikakor nismo mogli posloviti in rajanje nadaljevali do popoldneva.

Fotografije si lahko ogledate s klikom TUKAJ!

Zapisala: Mravljica

V soboto 5.1.2019 smo imeli občni zbor, kjer smo izvolili novo vodstvo in organe društva.

oz2019
Pregledali smo delovanje društva v preteklem letu in sprejeli program dela za leto 2019.
Na občnem zboru je bilo prisotnih skupno 70 udeležencev, tako članov kot tudi povabljenih gostov.
Vsem povabljenim gostom se zahvaljujemo za udeležbo in izrečene dobre želje.

Za ogled fotografij kliknite TUKAJ.

V soboto 13.10.2018 se nas je trinajst bajtarjev udeležilo tradicionalnega spominskega pohoda po Veliki planini.
Zbrali smo se na Zelenem robu in pot nadaljevali skozi Kamniško naselje na Jamah in naprej do planine Konjščice, kjer smo imeli kratek postanek in obvezno fotografiranje. Pot smo nadaljevali ob ograji, ki loči Veliko planino od planine Dol, mimo Kobilne doline do turističnega naselja Šimnovec. Povzpeli smo se proti Luknji in naprej na Zeleni rob. Med potjo smo že planirali kaj vse moramo še videti, če le bo zdravje je rekel naš vodnik Miro in vsi smo se strinjali.
Vso pot nas je spremljalo čudovito jesensko vreme, drevesa odeta v škrlatne barve, macesni so žareli v svoji rumeno oranžni barvi, Grintovci pa so se bohotili v vsej svoji lepoti.
Polni pozitivne energije in lepih vtisov smo se na Zelenem robu okrepčali, potem pa se počasi odpravili vsak proti svojemu izhodišču.
Zapisala: Mravljica

Ko se umaknejo megle, sonce čez hribček gre. In v soboto, 6. oktobra 2018, ob 11. uri, ko se prične Bajtarski praznik, se je Planina, zjutraj obdana s soncem, zavila v meglo, pa po golažu je že dišalo. Ekipa, zadolžena za kuhanje golaža, je že od ranega jutra v akciji. Veseli smo bili, da se Vas je toliko zbralo, da počastimo naš praznik.

 

Preberite več: Bajtarski praznik na Veliki planini in vstop v 89. sezono bajtarstva