V soboto 9.7.2016 smo se bajtarji podali na raziskovanje zahodnega dela Dolenjske.

Z avtobusom smo se odpeljali proti Muljavi, kjer smo imeli krajši postanek in se okrepčali z odlično obaro in žganci. Naprej nas je pot vodila proti izviru reke Krke, tam smo si z vodičem ogledali Krško jamo, ki je dolga dobrih 200m, je lahko dostopna in osvetljena. O njej smo izvedeli kar precej zanimivosti, med drugim, da v njej prebiva tudi človeška ribica. V jami se odvijajo tudi koncerti.
Po končanem ogledu smo se odpeljali proti vasici Velike Lipljene južno od Grosupljega, kjer smo si ogledali še eno zanimivo in večini od nas nepoznano „Županovo jamo“, ki jo upravičeno imenujejo tudi biser dolenjskega kraškega sveta. Odkrita je bila leta 1926. Izdelana pa je v apnencih spodnje jure in je delo potoka Podlomščica. Vhod v jamo leži na nadmorski višini 410m, dolga je 360m, doseže globino 77m in v njej je urejeno 610m turistične poti. Ogled je trajal dobro uro.
Po povratku iz jame nas je pričakal tako imenovani vročinski val.

Polni lepih vtisov smo se odpeljali na zasluženo kosilo na Polževo.

Proti večeru smo se vrnili na Muljavo. Tam smo si v letnem gledališču na prostem ogledali predstavo prostovoljnih članov KD Josip Jurčič-Domen.
Po ogledu smo se malce utrujeni, zadovoljni, polni lepih vtisov in novih znanj vrnili proti domu.

Za odlično organizacijo izleta gre vsa pohvala Hermanu in Veri, Milanu in Heleni za okusno malico in hladno pijačo in tudi zakoncema Jerman, ki sta nas večji del poti zabavala z harmoniko.

Zapisala: Mravljica