V soboto , 7. aprila 2018 , smo se zbrali pred PETROVIM KOTOM na Veliki planini, da bi počastili spomin, na velikega človeka, planinca, častnega člana bajtarjev, PETRA DOLINŠKA (1932-2013) ob peti obletnici njegove smrti ( 12. 4. 2013 ).
Prišli so prijatelji, člani PD Bajtar, člani RD Rigelj in nekaj mimoidočih pohodnikov, turistov.
Pred časom, ko je bil na planini hud veter, je odtrgalo in odneslo sliko, ki je bila pritrjena nad kotom. Zdaj so Riglovci montirali novo.
Helena Plahuta je nagovorila prisotne, jih seznanila , kaj je vsem pomenil naš PETER DOLINŠEK, viharnik s planine, kako hudo ga pogrešamo in se ga spominjamo, ko hodimo mimo koče, kjer je s svojo ženo Angelo, preživel več kot 50 let.
O njem so bili objavljeni članki v časopisih, posnete radijske in TV oddaje. Skupaj smo proslavljali njegovih 80 let. Čez osem mesecev pa se je poslovil.
Spomin nanj pa vedno ostaja! Hvala mu za vse, kar je storil za našo PLANINO.
H. Plahuta
12.4.2018

obletnica

Veter, sneg in megla, niso pregnali 44. pustnega smuka na Mali planini

IMG 4191


Iz leta v leto bajtarji PD »Bajtar« Velika planina ohranjamo tradicijo in v pustnem času, oz. točno na pustno soboto, organiziramo Pustni smuk.
Tudi letos smo se zbrali pri Črnuškem domu in uspešno izvedli to tekmovanje.

Preberi več

Novo leto se je na Veliki planini začelo s Koledovanjem, ki so ga zvesti bajtarji, člani PD »Bajtar« Velika planina opravili 1. januarja 2018, v zelo težkih razmerah. Vreme jim to leto ni služilo in so se res namučili v globokem snegu, vetru, dežju in megli. Zaslužijo iskrene čestitke za opravljeno delo.

Občni zbor je bil izveden 6. januarja 2018, poročila o delu so bila podana, poslovanje je bilo v redu. Sodelovanje bajtarjev z družbo Velika planina, domovi in Pašnimi skupnostmi je bilo dobro.

Član UO PZS, g. Jurček Nowakk, je v imenu Planinske zveze Slovenije, podelil častne znake Planinske zveze Slovenije, za zaslužno in uspešno delo v planinski organizaciji in sicer: bronasti častni znak sta prejela Jana Marolt in Vinko Poličnik, srebrni častni znak pa Helena Plahuta.


Na OZ društva smo zbrali tudi nekaj prispevkov kot pomoč pri obnovi Kocbekovega doma na Korošici.

»Vsem, ki ste sodelovali v PD Bajtar, bi se iskreno zahvalil za pomoč in želel, da smo še v naprej prepoznavni, slišani in opaženi!« je dejal župan Herman Benčan in uradno zaključil OZ.

Dnevi pa se hitro obračajo in čez en mesec bo Pustni smuk, ki ga kot vsako leto pripravljamo na planini.
Zbor tekmovalcev bo pri Črnuškem domu na Mali planini, ob 11. uri, kot običajno.
Maske so zaželene v čim večjem številu!

Želimo, da bo vreme lepo in se vidimo na planini!